Zuid-Afrika wordt ook wel de nieuwe wereld genoemd, maar de wijnbouw is hier allesbehalve nieuw. De eerste wijnstokken werden geplant door Jan van Riebeeck van de Oost-Indische Compagnie, dit was al in 1655. Terwijl Riebeeck de eerste wijnmaker van Zuid-Afrika was, was Simon van der Stel de stichter van de wijnbouw in Stellenbosch (in 1679) en Constantia (in 1685). Hij was het die Zuid-Afrika tot een succesvol wijnland heeft gemaakt. Ten noordwesten van Kaapstad, tussen de tarweakkers, ligt Swartland, een heet en droog gebied dat goed is voor twaalf procent van de nationale wijnbouw. Door lange, meestal warme en droge zomers hoeven de boeren slechts een minimum aan bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Omdat de vruchtbare grond het regenwater dat in de winter gevallen is lang vasthoudt, heeft men geen irrigatie nodig. Riebeek Cellars, opgericht in 1941, is gelegen aan de westkust van de Cape provincie, in de pittoreske Riebeek Vallei, tegen de helling van de majesteuse 'Kasteelberg'. Het heeft zijn wijngaarden in die vruchtbare vallei op de hellingen van de berg (tussen 60 en 300 meter hoog) waar het klimaat vergelijkbaar is met dat van de Middellandse Zee. Het is een heel interessant gebied met een zeer grote variatie aan bodems en klimaatzones. De wijnen met de naam 'A Few Good Men' zijn genoemd naar een Amerikaanse film uit 1992 van regisseur Rob Reiner. Het is een militair rechtbankdrama ... maar ook het vlaggenschip van Riebeek Cellars. Enkel het beste is goed genoeg voor deze selectie! Door de omgekeerde seizoenen in vergelijking met Europa, wordt hier geoogst in maart, wanneer bij ons de lente theoretisch begint. Deze Chardonnay heeft een uitgebreid smaakpallet en een heel goed evenwicht tussen het aroma van de zeste van tropisch fruit en het volle en rijpe karakter van de Chardonnay (perzik en meloen). De gisting vond plaats in 50% Frans en 50% Amerikaanse vaten voor 6 maanden maar het hout blijft heel mooi op de achtergrond! Schenk deze wijn tussen zijn eerste en derde jaar bij allerlei visgerechten en schaal- en schelpdieren op 10 graden. Een knappe Chardonnay met een heel goede structuur en uitstekende balans! |