Barbera d'Asti is een Italiaanse rode wijn uit Piemonte die in 1970 de DOC status kreeg en in 2008 werd opgewaardeerd naar de allerhoogste kwaliteitsnorm DOCG. Italië heeft 73 DOCG wijnen. De voorschriften zijn zoals die van een DOC maar de maximale opbrengst per hectare is veel lager en de wijnen dienen gekeurd te worden door een speciale commissie alvorens ze gebotteld mogen worden. Op het prachtige domein van de broers Pico en Vitaliano Maccario vonden we een uitstekend Barbera d'Asti! De twee broers, twintigers toen, erfden dit 70 hectare grote wijndomein halfweg de jaren negentig en zijn in 1997 met volle moed en heel veel enthousiasme begonnen aan hun werk als wijnmakers. Hun passie en nieuwe ideeën en methoden hebben van dit domein een voorbeeld gemaakt, prachtig om zien! In alles wat ze doen zijn ze enorm precies en doordacht en we hebben het al meer gezien: alleen zo kan men knappe wijnen maken! Ook de etiketten en presentaties getuigen van dat oog voor detail en afwerking, ze hebben zelfs een speciale fles laten ontwerpen met in het glas het schild met de roos, hét symbool van dit domein. Er staan wel 4500 rode rozenstruiken aangeplant op elke kop van een rij wijnstokken. Dit niet alleen omdat het mooi oogt, al is dat ook belangrijk, maar omdat die rozen het eerst gevat worden door eventuele ziekten of schimmels, nog voor de wijnstok aangetast wordt. Deze methode wordt ook in Frankrijk veel toegepast, zo kan de wijnbouwer nog tijdig ingrijpen indien nodig. Dit domein heeft de grootste wijngaard in één stuk van heel Piemonte: 70 hectare aaneengesloten wijngaard met in het midden daarvan de winery, perfect om efficiënt te werken. Van die 70 hectare is 58 beplant met Barbera, de rest is nog 4 hectare Merlot en 8 hectare met 5 andere druiven.
De Barbera d'Asti die ze hier maken is niet verwonderlijk dan ook van zeer hoogstaande kwaliteit! Hij heeft een heel uitnodigende neus van zwart rijp fruit en veel kruidigheid. De smaak is genereus en gul en heeft veel diepgang en een lange finale op finesse en fruit. Een wijn die werkelijk iedereen zal bekoren, een pareltje! In december 2012 verkoos WINE SPECTATOR hem trouwens bij de beste 100 wijnen ter wereld onder de 18 dollar. Schenk deze prachtige wijn bij kalfsvlees, Chateaubriand,rundsvlees, lamsbout, allerlei wild en gevogelte, Parmaham of Prosciutti di San Daniele. Op zijn best tussen zijn tweede en zesde jaar op ongeveer 17 graden. Een absolute aanrader! |