Ribera del Duero' heeft als wijnappellatie de laatste jaren een zeer goede reputatie opgebouwd. Gelegen in 'Castilla-León, zo'n 200 kilometer ten Noorden van Madrid, geniet het van zeer warme zomerdagen (overdag temperaturen tot 40 graden) en frisse nachten (15 à 20 graden). Dit grote verschil tussen dag en nacht is een enorm voordeel voor de wijnstokken. Doordat die 's nachts kunnen 'rusten' verkrijgt men later fijnere wijnen met meer frisheid en finesse. Dit temperatuurverschil doet zich hier voor doordat de wijngaarden op een hoogte van 750 à 800 meter liggen. De meest gebruikte druif is de 'Tempranillo' die hier ook wel 'tinto del pais' of 'tinto fino' wordt genoemd. Deze `Biberius' wordt gemaakt door `Bodegas Comenge', een kleine familiale bodega die werd opgericht in 1999. Vader en zoon `Comenge' nemen het wijn maken heel serieus, ze zijn maniakaal tot in het kleinste detail. Buiten hun `eerste' en duurdere wijn die ze verkopen onder de naam `Comenge', brengen ze nu voor de eerste maal deze Biberius (slechts 13.000 fl essen) op de markt. De naam is ontleend aan hoe de Romeinse keizer Nero werd genoemd door zijn soldaten toen hij in de eerste eeuw na Christus naar Castilla-León werd gestuurd en daar verliefd werd op de wijnen van de streek. Deze `Biberius' is gemaakt met 90% Tempranillo en 10% Cabernet Sauvignon. Hij verbleef 5 maanden op gebruikte Franse eiken vaten. Verwacht geen Spaanse blockbuster, het is een lichtvoetige rode wijn die finesse en frisheid mooi combineert en waar het jong fruit domineert. Drink hem tussen zijn eerste en derde jaar bij allerlei lichte maaltijden en pastagerechten en dit fris op 15 à 16 graden. |